Onze praktijk doet zelfstandig bloedonderzoek. Hierdoor kunnen wij snel een diagnose stellen door zo min mogelijk een beroep te hoeven doen op een laboratorium.

Voor het onderzoeken van het bloed maken wij gebruik van de Spotchem-machine. Deze machine meet de waardes die in het bloedserum zitten en kunnen zo een indicatie geven van het ziektebeeld waarmee de patiënt op consult is gekomen. Bloedafname doen wij via de ader in de voorpoot.

Nadat het bloed bij de patiënt is afgenomen wordt deze gecentrifugeerd in de speciale centrifuge. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de bloedcellen en het bloedserum van elkander worden gescheiden. Het bloedserum wordt vervolgens met een steriele naald uit de buisjes gezogen en in een opvangbuis verzameld. Hierna gaat er een kleine hoeveelheid serum in de Spotchem-machine voor onderzoek. De machine controleert de waardes van o.a. ureum, glucose, alkalisch fosfatase, totaal eiwit, creatinine en GPT/ALT.

Aan de hand van deze waardes, het klinische onderzoek en het gesprek met de eigenaar kunnen we meestal een diagnose stellen, maar in sommige gevallen adviseren we om het resterende bloedserum voor uitgebreider onderzoek op te sturen naar ons laboratorium.